Öncelikle aromaterapinin ne anlama geldiğini açıklayarak başlayabiliriz. Aroma hoş koku, therapia kokularla tedavi demektir. Uçucu yağların tedavi amacıyla kullanılması anlamına gelir.
Aromaterapi günümüzden uzun yıllar önce eski çağlarda dahi kullanımına rastladığımız destekleyici ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. Yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip aromaterapinin ilk olarak mumya yapımında Eski Mısır Uygarlığı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. İbni-Sina ‘’Kanun’’ adlı kitabında özelikle ‘’Anlayış gücünü arttırıp, belleği güçlendirir.’’ cümlesiyle gül kokusunun hafızayı arttırdığını vurgulamıştır. Ve kitabında damıtma cihazının şemasını çizerek bitkilerin şifasını gün ışığına çıkarmıştır.
Günümüzde ise bitki kökenli esansiyel (uçucu) yağların, bireylerin ruh, beden ve zihin sağlığını korumak amacıyla, bütüncül tıp (holistik) anlayışıyla uygulanmaktadır. Bu şekilde modern tıbba da destek olur.
Aromaterapi tek başına güzel koku demek değildir, güzel kokunun etkisinden faydalanabilmektir. Aromaterapi bir sinerji oluşturarak tedavi eder. Her uçucu yağın içinde birçok kimyasal bileşen vardır ve bir araya gelerek sinerji oluşturur.
Aromaterapide Hangi Yağlar Kullanılır?
“Hangi yağlar uçucudur?” sorusu bize cevabı kısa yoldan vermiş olur. Kısaca bahsetmemiz gerekirse ilk akla gelenler lavanta, gül, yasemin ve papatya gibi çiçeklerin yağları olur. Bunlara ek olarak ardıç, kekik, vanilya, okaliptus, defne, jojoba, nane gibi daha pek çok bitkiden elde edilen yağlar da sıklıkla kullanılır.
Doğal olduklarından alerji dışında genel olarak yan etkisiz olan bu yağlar, anti-stres, antioksidan, antiseptik ve anti bakteriyel olmalarından dolayı pek çok sağlık sorunun tedavisinde tamamlayıcı olarak görev alabiliyor.
Aromaterapinin Faydaları
Aromaterapide kullanılan yağların oldukça geniş bir alanda etkili olmasından dolayı sayabileceğimiz pek çok faydası var. Aromaterapinin bu faydalarından bir kısmından bahsedecek olursak:
Stresi azaltarak depresyona iyi gelir. Bunun yanı sıra zihni berraklaştırarak odaklanmanıza da yardımcı olur.
Akne ve sivilce tedavisinin yanı sıra çeşitli dermatolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir.
Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde de oldukça etkilidir.
Selülitleri ve çatlakları hafifletmesinin yanı sıra sarkmaları da önleyerek cildin sıkılaşmasına katkı sağlar.
Kan dolaşımını hızlandırarak kardiyovasküler sisteme yi gelmesine ek olarak cildin kendini yenilemesini de kolaylaştırır.